maandag 3 september 2012

Ik Skype, jij Skyped, wij Skypen....


Tegenwoordig is onze wereld een stuk kleiner. Het is namelijk mogelijk om te communiceren met andere mensen over de hele wereld via je computer, laptop, smartphone of ipad. 
Een handig hulpmiddel die ik jullie aan wil raden ,voor zowel thuis als in de klas, is het programma Skype . Ik ga jullie vertellen wat Skype is, hoe het werkt en hoe we Skype kunnen toepassen in ons onderwijs.

Skype is een gratis programma die iedereen kan installeren op de computer, laptop, smartphone of ipad. Het begint allemaal bij google. Als u hierin het woord Skype downloaden typt, komt u vanzelf op de site van Skype. Het bellen via Skype gaat over het internet, waardoor u geen extra kosten maakt. U kunt ervoor kiezen om naar vaste nummers of mobiele nummers te bellen via Skype, maar dit kost u wel extra geld. Eigenlijk nergens voor nodig, aangezien er over de hele wereld al miljoenen mensen een eigen Skype account hebben, waar u gratis heen kunt bellen.

Om te kunnen bellen met Skype heeft u een microfoon en webcam nodig. Vaak zit dit al ingebouwd in smartphones en laptops. Wanneer u gebruik maakt van een computer, moet u deze los aanschaffen.
Ik maak zelf ook vaak gebruik van Skype. Het grootste voordeel is uiteraard dat Skypen gratis is en je met mensen over de hele wereld contact kunt hebben. Ik ben zelf niet handig met allerlei programma’s maar ik ervaar Skype zelf als eenvoudig in gebruik. U kunt ook uw status aanpassen op Skype. Wanneer u bijvoorbeeld een telefoontje verwacht, en geen tijd heeft om met andere mensen te skype, verandert u uw status van online naar bezet of afwezig. U ziet ook de status van andere mensen op Skype, waardoor u niet iemand kunt storen.

Hier kom ik meteen ook bij een nadeel van Skype. U kunt alleen Skypen met mensen die online zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een Skypegesprek met iemand in het buitenland wilt plegen,  moet u wel van te voren met diegene een tijd afspreken om op Skype te komen. Ook moet u beiden zorgen voor een goede internetverbinding. Wanneer de internetverbinding slecht is, geeft Skype meldingen en hangt de video of het geluid vaak vast. Een tip hierbij is om uw video een tijdje uit te schakelen, zodat u elkaar alleen kunt horen. Daarna zal de video het weer doen.

Skype kan ook toegepast worden in ons onderwijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan projecten met kinderen in andere landen. U kunt via Skype contact houden en de kinderen elkaar laten bellen. Ook als de kinderen vragen hebben over culturen en gebruiken in andere landen, kunt u dit voor hen uitzoeken, maar leuker is als de kinderen het kunnen vragen aan iemand uit dit land zelf.
Uit eigen ervaring weet ik dat Skype ook heel handig is als een kind uit uw klas langdurig ziek is. U kunt bijvoorbeeld met de ouders een vast moment in de week afspreken, wanneer u samen met uw klas gaat Skypen. Op deze manier kunt u het kind op de hoogte blijven houden en blijft het kind een band voelen met de klas. 

Hieronder ziet u mijn Skype profiel met uitleg;
 


Voor meer informatie zie;  http://www.skype.com/intl/nl/home